poniedziałek, 11 marca 2013

Świnki z Pieczarkami (paszteciki)





Przepis znaleziony na blogu  Smacznej Pyzy (cudo, cudo, cudo!)



Składniki:

CIASTO:
-  2 szklanki mąki (szkl. poj. 250 ml)
- 40 g masła
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży (3,5 g)
- 3 szczypty soli
- 2 żółtka albo 1 jajko

FARSZ:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- do smaku: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, lubczyk

DODATKOWO:
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka
- rodzynki


Sposób przygotowania:

FARSZ- pieczarki opłukać dokładnie i zetrzeć na tarce. Cebule posiekać drobno.
Zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć mieszając aż odparuje nadmiar 
wody i farsz będzie prawie suchy, dodać trochę pieprzu, zostawić do wystudzenia.
Zimny doprawić do smaku, dodać żółtko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.

CIASTO- mąkę rozetrzeć z zimnym masłem aż nie będzie grudek.
Dodać cukier, sól, żółtka. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, wlać do mąki.
Zagnieść miękkie ciasto. Podzielić je na 16 części i z każdej urwać po kawalątku
na ryjek i uszka.
Te urwane kawałeczki zagnieść razem i rozwałkować - małym kieliszkiem
wykroić 8 kółeczek i każde pokroić na krzyż, na 4 części - to będą uszka.
Z reszty wyciąć 16 mniejszych kółeczek - zrobić to zatyczką od flamastra
w każdym wykroić 2 otworki rurką do napojów - to będą ryjki.

Większe kawałki rozwałkować lekko. Na każdym nałożyć czubatą łyżeczkę farszu
pieczarkowego i zlepić brzegi formując okrągłe bułeczki.
Ułożyć je, zlepieniem do spodu, luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Przykleić ryjki, uszka i wcisnąć mocno połówki rodzynek na oczka - ponownie 
posmarować całość żółtkiem.
Piec jakieś 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C aż ładnie się zarumienią.

Smacznego :)

                                                Przed pieczeniem

1 komentarz :