niedziela, 17 marca 2013

Ciasto drożdżowe (babuni)




W te jeszcze niezbyt ciepłe wieczory, cudownie jest opatulić się milusim kocem, 
zaparzyć ciepłą aromatyczną herbatkę i dzióbać ze smakiem jeszcze ciepłe i kusząco pachnące drożdżowe ciasto, czytając przy tym dobrą książkę lub oglądając fajny film. 
Ech..wspomnienia z dzieciństwa wracają…;)








Składniki: 
 (NA 2 CIASTA)

  • 130 dkg  mąki
  • 7 dkg  drożdży
  • 6 jajek
  • 1 kostka margaryny (ja używam "Kasi", może być też masło)
  • 1 szklanka mleka
  • 25 dkg  cukru
  • rodzynki
  • skórka z cytryny




Rodzynki namoczyć.
Mąkę przesiać, dodać drożdże rozpuszczone w letnim mleku z łyżką cukru.
Odstawić na 5 minut żeby drożdże zaczęły pracować.
Jajka utrzeć z cukrem.
Margarynę roztopić.
Mąkę, jajka z cukrem, margarynę wyrabiać aż do momentu tzw. "suchych dłoni" czyli 
ciasto przestaje przyklejać się do rąk :)

Ciasto podzielić na dwie części, z każdą postępować tak samo.
Pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Przełożyć do formy (posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) i ponownie 
pozostawić do wyrośnięcia.

Piec w ok. 40-50 minut w temp. 180 C aż uzyskamy "suchy patyczek".

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Smacznego ;)

2 komentarze :