poniedziałek, 11 marca 2013

Tęczowy torcik (rainbow cake)








Przepis znalazłam na cudownej stronie Liski polecam!!!
Składniki na ciasto (6 blatów):

226 g masła
220 g cukru
5 białek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
355 g mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąka, proszek do pieczenia, sól - przesiać.


Masło umieścić w misie miksera i zmiksować  na gładką, puszysta masę.
Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując.
Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.


Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche,
miksując do połączenia składników.


Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6.
Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce.
Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.
Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.



Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie ) o średnicy 21 cm  (do 23 cm).
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190 C, do tzw. suchego patyczka.


Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
Blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym,
pomarańczowym, czerwonym.
Wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Smacznego :) 





4 komentarze :