niedziela, 21 kwietnia 2013

Babka "Zeberka"




Dziś gości u mnie "pasiasta" słodkość ;)







Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru (przeważnie daje 1)
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
Ponadto:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej

Do dekoracji:
  • polewa czekoladowa 
  • orzechy włoskie (pokruszone)
lub 
  • cukier puder



Jajka utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Na koniec dodać olej i wodę mineralną.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej mąkę pszenną.

Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewać na przemian po ok. 3 łyżki ciasta kakaowego
i po ok. 3 łyżki ciasta białego.
Prawda że szybkie ciacho? :)

Formę z babką włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w 170-180 st.C



Bon Appétit !!









8 komentarzy :

  1. Wyglada pysznie, zaraz zagoszczę i ja:P trzeba ocenić dzieło :D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale 3 łyżki stołowe tego proszku do pieczenia? i jak duże to wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Tak 3 duże łyżki, wychodzi pełna tortownica o średnicy 26 cm.
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Przepyszne i bardzo szybko się robi, dzięki za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń