czwartek, 4 kwietnia 2013

Boska Kremówka



Blacha tej pyszności gościła u nas bardzo krótko...niestety ;(
Eh... ;)



wg przepisu"Liski"




Składniki (na 12 dużych kremówek):

  • 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (320 g każdy)


Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia.
Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do temperatury pokojowej.
Ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 200 st.C przez około 25-35 minut do ciemnozłotego koloru.
W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności,
by ciasto nie wyrosło wysokie. ciasto powinno być dobrze wypieczone ale płaskie.

Po tym czasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić.

Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki (najprościej okrągłym nożem do pizzy).

Składniki na masę kremową:


  • 2 szklanki mleka (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 25 g cukru wanilinowego 
  • 150 g cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej

W garnuszku z grubszym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem.
Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać pastę waniliową, wymieszać, zagotować.

W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami,
mąką ziemniaczaną i pszenną (najlepiej blenderem, by nie było grudek).
Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by masa zgęstniała.
Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego
ostudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę.
Dodać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając.

Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich, na wierzch położyć masę kremową,
przykryć kolejnym blatem.
Schłodzić w lodówce (najlepiej smakuje następnego dnia, po nocy w lodówce).

Smacznego :)







6 komentarzy :