niedziela, 7 kwietnia 2013

Najlepsze Ciasto Na Pizze...



Brak słów, po prostu najlepsze ciasto na pizze... 








Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól (pół łyżeczki)


Z mąki formujemy kopczyk z wgłębieniem, do którego wlewamy ciepła wodę i wkruszamy drożdże.
Po chwili na powierzchni wody powinna utworzyć się skorupa z pęknięciami - znak że drożdże pracują.
Dodajemy sól i oliwę.

Całość mieszamy i ugniatamy rękami aż do poczucia skrajnego zmęczenia nadgarstków i uzyskania
jednolitej miękkiej masy.
Oprószamy mąką i zostawiamy na jakieś 20 minut w cieple, aby podrosło.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozgnieść rękami na blasze (wysmarowanej tłuszczem, bądź wyłożonej papierem do pieczenia ) i pozostawić na kilka minut, aby jeszcze podrosło.

Na cieście układamy wybrane przez siebie dodatki: pieczarki, szynka, salami, kukurydza, ser(idealna jest mozzarella)...


Pieczemy w temp. 220 st.C, z termoobiegiem pizza jest gotowa po około 12 minutach (ja osobiście polecam ustawić piekarnik tylko na dolne grzanie i włożyć blachę na najniższy poziom piekarnika).

Smacznego ;)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz