wtorek, 28 maja 2013

Gołąbki w plecionym koszyczku z ciasta



Uwielbiam takie połączenia...
Niestandardowe serwowanie ;)






Składniki:
  • kapusta

Farsz:
  • 2 torebki ryżu
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej
  • kilogram mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka) 
  • 3 cebule
  • garść grzybów, u mnie suszone (wcześniej namoczone) prawdziwki
  • przyprawy: maggi, sól, pieprz,

Zdejmujemy i wyrzucamy 2-3 pierwsze liście kapusty, myjemy ją i wycinamy z niej "twardy środek".
Kapustę gotujemy, pojedynczo wyciągamy ugotowane liście.
Gotujemy kaszę i ryż.
Mięso kroimy na średnie kawałki i smażymy.
Po ostygnięciu mielimy, dodajemy podduszone grzyby, ryż, kaszę i doprawiamy (maggi i świeżo zmielonym pieprzem).
Można dodać 1-2 jajka (opcjonalnie).

Farsz nakładamy na ugotowane liście kapusty i zawijamy.
Na dno dużego garnka dajemy trochę oleju i wykładamy go liśćmi kapusty.
Na tak przygotowane dno układamy gołąbki.
Zalewamy całość sosem grzybowym.
Dusimy na małym ogniu aż kapusta będzie mięciutka.


Koszyczki:
  •  Ciasto na pizze
  • miseczki które można używać w piekarniku. Jeżeli takich nie posiadasz to polecam zrobić kulkę z foli aluminiowej, spokojnie zastąpi miseczkę.

Instrukcja na zdjęciach ;)






Piec w 200 st.C aż się ładnie zarumieni :)

Smacznego!!


2 komentarze :