wtorek, 4 czerwca 2013

Chałka drożdżowa z powidłami



Trzeba sobie jakoś poprawić humor, na polu pochmurno i przygnębiająco.
Pozostaje koc, kawa, dobre jeszcze ciepłe ciacho i od dawna prosząca się o przeczytanie książka...
Tyko tak mogę przymknąć oko na grymas za oknem...;)   






Składniki:
  • Ciasto drożdżowe - przepis
  • powidło
  • 1 żółtko, łyżeczka wody (do posmarowania)

Zrób ciasto według przepisu, odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 min. (powinno podwoić swoją objętość).

Podziel ciasto na 3 części, każdą część rozwałkuj na cienki prostokąt, posmaruj powidłem i zwiń w wałeczki jak roladę.
Z 3 otrzymanych wałków spleć warkocz, umieść go w formie i odstaw na 30 minut.
Posmaruj żółtkiem z wodą i posyp cukrem.
Piecz w 180 st.C przez ok. 40 min.

Pysznie, ciepło i pachnąco ;)
Smacznego!!
  





16 komentarzy :