niedziela, 2 czerwca 2013

Kokosowy Chlebek




Cudownie współgra z czekoladowo-orzechowym smarowidłem :)
Polecam!!!





Składniki:
  • 2 jajka
  • 295 ml mleka
  • 315 g mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki soli kuchennej
  • 2 łyżeczki (10 g) proszku do pieczenia
  • 1 do 2 łyżeczek mielonego cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 szklanka cukru pudru (200 g)
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych (140 g)
  • 85 g roztopionego niesolonego masła

W małej misce wymieszaj mleko i jajka.
W średniej misce przesiej mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon.
Dodaj cukier, kokos i całość wymieszaj.
Do suchej mieszanki dodaj mleko z jajkami, i roztopione masło, dokładnie wymieszaj.
Przełóż do formy i piecz w temp. 180 st.C przez około 1 godzinkę (do suchego patyczka) ;)

Smacznego!! 





12 komentarzy :

  1. Taki chlebek i to w połączeniu z Nutellą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ervishko moja córcia ma takie samo zdanie ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Cuudo!
    Chcę kawałek, kocham kokos:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja:) kokos zawsze, w każdej postaci! ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Przypuszczam że zrobienie go grozi pochłonięciem niemalże całego bochenka w jeden dzień xD <3 Pychaa.

    OdpowiedzUsuń
  4. cud miód i orzeszki, na pewno wypróbuję :):) a nie trzeba tych jaj ubijac osobno aby był bardziej puszysty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, on powinien mieć zbitą konsystencję żeby się nie rozwalał podczas krojenia :)
      Polecam! ;)

      Usuń
  5. nie można użyć mąki kokosowej zamiast pszennej? nie mogę jeść nic z mąki pszennej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, szczerze mówiąc robiłam go tylko na pszennej :)

      Usuń