wtorek, 1 października 2013

Bezy - Beziki



Nigdy nie byłam fanką "bez" ale takie świeżutkie to jednak coś innego.
Szybko i naprawdę bardzo smacznie.







  • 4 białka 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250 g cukru pudru

Białka z solą ubić mikserem na sztywno.
Dodać sok z cytryny i nadal ubijać.
Następnie nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce).

Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę.

Piec w 140 st.C przez ok. 45 min. do godzinki.


Wskazówki:
  • białka mogą być mrożone
  • temperatura białek nie ma znaczenia
  • możemy piec z termoobiegiem bądź standardowo góra-dół
  • \białka ubijamy na wysokich obrotach miksera
Smacznego;)

Źródło przepisu tylkokuchnia

7 komentarzy :