piątek, 4 października 2013

Papryka Marynowana


Przepis stary jak świat...łatwy i sprawdzony.
Mało pracy, a jaka satysfakcja...:) 











Składniki: 
  • 5 kg papryki
  • 2,5 litra wody
  • 2,5 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 łyżki prawdziwego miodu
  • 1/2 kg cebuli 
  • oliwa (po 1 łyżce na słoik)

Paprykę umyć, pokroić, usunąć gniazda, posypać 1 1/2 łyżki soli i odstawić na 1 godz.
Cebule obrać, pokroić w piórka i posypać 1/2 łyżki soli, odstawić na 30 min.
Paprykę, cebulę i resztę składników gotować razem przez 15 min.
Gorące papryki wkładać do słoików, zalać zalewą.
 Na koniec do każdego słoika dodać po 1 łyżce oliwy.
Mocno zakręcić.

Gotowe ;)








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz