wtorek, 12 listopada 2013

Kapuśniaczki



"Kapuśniaczek komedia produkcji francuskiej w reżyserii Jeana Giraulta z 1981. Film nakręcono na podstawie powieści René Falleta. Przedostatni film z udziałem Louisa de Funèsa."  
"Kapuśniaczek to deszcz o drobnych kroplach i niewielkiej intensywności i zazwyczaj przelotny."

Kapuśniaczki  to pyszne drożdżowe bułeczki, wypełnione aromatycznym farszem.
Uwielbiam je robić, i chociaż zawsze robię większą ilość to zbyt szybko znikają z naszego stołu ;)







Składniki na 36 sztuk:

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g drożdży (świeżych)
  • 4 łyżeczki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g margaryny z lodówki
  • 4 żółtka (białka zachować)
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
Nadzienie:
  • 500 - 600 g kiszonej kapusty
  • suszone grzyby
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • pieczarki (opcjonalnie)




Grzyby namoczyć. 
Posiekaną kapustę  i grzyby gotować do miękkości (razem z liściem laurowym i zielem angielskim).
Odcedzić, usunąć liście i ziele.
Drobno posiekaną cebule podsmażyć na oleju.
Połączyć wszystkie składniki: kapustę, grzyby (podsmażone pieczarki), cebulę, majeranek, kminek, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.

Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut.
Przesianą mąkę wymieszać z solą.
Dodać posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę i drożdże.
Wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Ciasto podzielić na 6 części.
Każdą z części rozwałkować na prostokąt.
1/6 farszu ułożyć na cieście (wzdłuż dłuższego boku).
Brzegi posmarować białkiem  i zwinąć ciasto.
Utworzony wałek delikatnie odwrócić, tak aby miejsce sklejenia było na spodzie.
Pociąć na 6 części.

Kapuśniaczki ułożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać całym kminkiem.
Piec ok. 20 - 30 minut  w temp. 180 st.C 

Ps:  Naprawdę warto!!! :)

Smacznego ;)  


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz