środa, 13 listopada 2013

Tort staro-moskiewski


To bardzo nietypowy tort. 
Jeszcze nigdy nie jadłam takiego biszkoptu,
do tego niesamowity krem!!  
Całość obłędna...:)









Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 115 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 40 g roztopionego i wystudzonego masła 


Mąkę i kakao przesiać. Żółtka utrzeć z połową cukru. 
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
Krem z żółtek i białka delikatnie połączyć. Do masy dodać równie delikatnie mąkę i kakao.
Wlać masło i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm).
Piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C (do suchego patyczka)
Przestudzony blat przekroić wzdłuż na 3 części.


Składniki na masę:
  • 120 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 20 ml wody
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 10 g kakao (przesianego, niesłodzonego)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 8 g


W kąpieli wodnej (w garnuszku nad parą) umieścić w misce żółtko, wodę i mleko skondensowane.
Mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem wanilinowym.
Do masła (cały czas miksując )stopniowo dodawać masę z mleka skondensowanego, na koniec kakao i jeszcze raz zmiksować.


Dodatkowo:
  • alkohol (opcjonalnie),  do nasączenia biszkoptów (u mnie amaretto) 
  • powidło śliwkowe (opcjonalnie), do posmarowania biszkoptów
  • 60 g masła i 60 g czekolady gorzkiej -  na polewę  (do roztopionego masła dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszać aż całkowicie się połączy)


Blat biszkoptu nasączyć alkoholem, posmarować powidłem, posmarować 1/2 kremu.
Z kolejnym robimy to samo.
Na koniec polewamy całość gęstniejącą polewa.
Schłodzić całość w lodówce.

Polecam i Smacznego !!! :):):)





10 komentarzy :

  1. Nie dziwię się że był obłędny ! Z resztą tak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd ten przepis?:) nie znałam tego tortu wcześniej :) ale prezentuje sie tak zachęcająco że sobie zapiszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga J. dostałam ten przepis już dawno temu od mojej koleżanki, nie mam pojęcia skąd ona go miała :)
      Polecam Ci go serdecznie :)

      Usuń
  3. Moje smaki, na pewno kiedyś skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W którym momencie do ciasta na biszkopt dodać masło, bo w składnikach jest, a już w etapie wykonania Pani go pominęła. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dziękuje za spostrzeżenie :)
      Masło dodajemy na samym końcu :)
      Pozdrawiam

      Usuń