niedziela, 8 grudnia 2013

GRISSINI - Paluchy



Świetny i szybki pomysł na przekąskę, zakąskę...
Polecam gorąco ;)






Składniki na ok. 30 - 40 sztuk:
  • 450 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/5 szklanki oliwy lub oleju
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy : oregano, tymianek, czosnek w proszku, kminek...
  • szklanka letniej wody
Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania paluchów :)


Drożdże rozpuścić w szklance wody z dodatkiem cukru. Odstawić.
Mąkę i sól wymieszać, dodać olej, drożdże, jajko. Wyrobić.
Dodać przyprawy (ja dzielę na pół, do jednej części dodaje kminek a do drugiej oregano, czosnek, tymianek) jeszcze przez chwilkę wyrabiać.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Podzielić na 30 - 40 części i z każdej uformować paluchy.
Odstawić na ok. 20 minut, posmarować jajkiem i piec ok. 20 - 30 minut w temp. 180 st.C 

Smacznego ;) 






5 komentarzy :

  1. Świetny przepis, na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grissini - ale tylko to robione w domu - kupne się nie umywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    www.nps-mix.pl/konkurs

    Nagrody:

    www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń