czwartek, 2 stycznia 2014

Piernik z powidłem



Już tylko wspomnienie  ;)







Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 230 g cukru
  • 130 g margaryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł
  • 5 łyżek miodu
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • bakalie (opcjonalnie)

Margarynę rozpuścić.
Jajka ubić z cukrem na gładką i puszystą masę.
Dodać mleko, kakao, sodę i mąkę.
Wymieszać.
Ciągle mieszając stopniowo dodawać powidło, miód i rozpuszczony tłuszcz.
Na końcu dodać bakalie (opcjonalnie).

Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 1 godz. w temp.180 st.C (do suchego patyczka)

Gdy ciasto przestygnie podzielić je na 2 części i posmarować powidłem.
Gotowe ;)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz