piątek, 7 lutego 2014

Czeskie knedliki



Świetna propozycja do gulaszu :)
Są naprawdę pyszne.





Składniki:
  • mąka krupczatka 500 g 
  • jajka 2 szt.
  • mleko 300 ml
  • drożdże świeże 20 g
  • sól 
  • cukier

Do 50 ml ciepłego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.
Gdy drożdże zaczną pracować łączymy je z mąką, jajkami, solą i pozostałym mlekiem.
Wszystko łączymy i wyrabiamy dokładnie ciasto.
Odstawiamy na ok 30-40 minut.
Dzielimy ciasto na 4 części, każdą część formujemy w wałeczek.
Odstawiamy jeszcze na chwilkę.
Gotujemy ok. 10 minut, pojedynczo wrzucając knedliki do delikatnie gotującej się wody.

Smacznego ;)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz