wtorek, 11 lutego 2014

Pączki




Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam :):):)







Składniki na 20-30 sztuk:
  • mąka 1/2 kg
  • drożdże świeże 50 g 
  • cukier 75 g
  • mleko 250 ml
  • żółtka 3 sztuki
  • jajko 1 sztuka
  • masło 50 g lub olej 3 łyżki
  • spirytus 1/2 kieliszka
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura do nadzienia

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka z 1 łyżką cukru.
Żółtka utrzeć z cukrem i jajkiem.
Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Rozwałkować na grubość 1 cm, szklanką wykrajać pączki.
Pozostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Smażyć w temp. 180 st.C ok. 2 minuty z każdej strony.
Nadziewać po usmażeniu szprycą cukierniczą.

Smacznego!! :):) 








4 komentarze :

  1. Zdjecia rewelacyjne :) Wygladaja przepysznie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, robiłam te pączki już kilka razy i za każdym razem ciasto wychodziło idealne.
      Proponuje dodać jeszcze trochę mąki i chwile wyrabiać, powinno pomóc.

      Usuń
    2. Hej :) Nominuję Cię do Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu http://mojemalehobby.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award_17.html Pozdrawiam :)

      Usuń