poniedziałek, 3 lutego 2014

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem



To trochę inna odsłona zapiekanki ziemniaczanej...
Gorąco polecam!! ;)




Zapiekanka przed pieczeniem ;)




Składniki:
  • ziemniaki
  • mięso mielone
  • cebula
  • czosnek
  • sól, pieprz
Dodatkowo:


Ziemniaki obrać, podgotować, pokroić w talarki.
Mięso usmażyć z czosnkiem i doprawić.
Cebulę pokroić w piórka.
Sos beszamelowy wykonać według przepisu.
Wszystko ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym.
Każdą warstwę ziemniaków posypujemy solą i pieprzem.
Na ostatnią warstwę wylać sos beszamelowy i posypać go żółtym serem.
Piec ok 1,5 godziny w temp. 180-200 st.C

Gotowe!

Ps: Ja na ostatniej warstwie ułożyłam zwinięte, cienkie plasterki ziemniaków i polałam je beszamelem.
Zapiekanka ładnie się prezentowała po upieczeniu :)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz