środa, 5 lutego 2014

Zupa czosnkowa



Ta zupka często gości u nas w zimie...
Cudownie rozgrzewa i pomaga nam kiedy dopadnie nas niechciane przeziębienie.






Składniki:

  • mleko 500 ml
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 udka kurczaka lub 3 skrzydełka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 2 cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 10-12 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • chilli (opcjonalnie)

Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchew obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek i cebulę podsmażyć na maśle z oliwą, dodać marchew i ziemniaki.
Wszystko podsmażać koło 2-3 minut.
Całość zalać mlekiem i bulionem.
Zagotować.
Dodać mięso i całość gotować na małym ogniu ok 30-40 minut.
Wyjąć mięso i zmiksować zupkę blenderem.
Doprawić do smaku.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Gotowe!

Ps: Mięso można obrać i dodać do zupki przed lub po zmiksowaniu.


2 komentarze :

  1. Też lubię zupę czosnkową, niestety moją nie wszyscy lubią, bo u mnie pojęcie "za dużo czosnku" w ogóle nie istnieje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, wiem coś na ten temat :)
      Ale tą polecam, jest w sam raz :)

      Usuń